2019 Tarihli FDA Araştırması Elektronik Sigara Hakkında Ne Diyor?

0
1754

Elektronik sigara kullanımının, geleneksel sigara tüketimini ciddi biçimde düşürdüğü artık sadece ülkemizde değil dünyada da kabul gören bir realite. Bu yüzden elektronik sigara ile ilgili tıbbi araştırmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Avrupa ve Amerika, elektronik sigara kullanımının olası riskleri üzerinde en fazla çalışan ülkelerin başında geliyor. Bildiğiniz gibi Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi FDA, elektronik sigara konusunda yoğun olarak çalışan firmaların başında geliyor. Peki içinde bulunduğumuz 2019 tarihli yeni FDA araştırması elektronik sigara hakkında ne diyor?

Kimdir Bu Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi?

Amerikan Gıda Ve İlaç Dairesi’ nin kuruluğu resmi olarak 1930 Yılına tarihlenmiş olsa da, kuruluş için ilk adımlar 1906 Yılında atılmış. İsmini “Food And Drug Administration” Kelimelerinin kısaltmasından alan FDA, ABD’ de piyasaya sürülen her ilaç ve gıda maddesinin halk sağlığı için oluşturduğu riskleri incelemekten sorumlu. Bir nevi ülkemizdeki “Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı” gibi hizmet veren FDA’ in şu andaki gündem maddeleri arasında en çok öne çıkan ürün ise elektronik sigara. Çünkü özellikle ABD’ de, insanlar sigara bağımlılığını engellemenin sağlıklı yollarını arıyorlar. Nüfusu 327 milyon olan Amerika için, tütün ürünlerine sağlıklı bir alternatif bulunması son derece önemli. Ancak elektronik sigara hala yasal engellere takılma riski ile karşı karşıya.
Özellikle ABD’ de elektronik sigara ile ilgili en büyük endişelerden bir tanesi de özellikle gençler arasında elektronik sigara kullanımının son derece “bulaşıcı” hale gelmesi. Öyle ki çoğu 18 yaşın altındaki genç, sigara kullanmadan önce elektronik sigara kullanmaya başlıyor. Aroma içerikli e-likit sıvıları kullanan e-sigara, bu özelliği nedeniyle gençler tarafından tercih ediliyor. Çocukları sigaraya değil de elektronik sigara kullanmaya bağımlı hale gelen ebeveynler ise endişeli.

2019 FDA Elektronik Sigara Raporu 1: 2019 Yılında Gençler Arasında 35 “Nikotin Zehirlenmesi Vakası”

Bildiğiniz gibi elektronik sigara sağlığa zararsız değildir. Ancak, zararları geleneksel sigara ve tütün ürünlerine göre zarar seviyesi düşüktür. Bu arada elektronik sigara kullanımının sadece sigaraya değil diğer tütün ürünleri arasında bulunan nargile, pipo, puro gibi tütün bazlı ürünler için de etkili bir alternatif olduğun belirtmekte fayda var. Elektronik sigara cihazlarında kullanılan e-likit içerikleri, mümkün olan en az zararla nikotin ihtiyacınızı karşılamak için üretilirler.

Nikotin, tamamen masum bir kimyasal madde olmamakla beraber damarları tıkama, kan basıncını arttırma gibi özellikleri olan bir madde olduğu için aşırı miktarda vücuda alınması, deriye teması risklidir. Nikotin zehirlenmesi ise, vücuda alınan aşırı dozdaki nikotinin yarattığı etkilere verilen isimdir. Kusma, baş dönmesi, baş ağrısı, çarpıntı (nikotinin kimyasal yapı olarak sofra tuzuna oldukça benzediğini, bu yüzden özellikle pod elektronik sigara cihazlarında “nic salt” kullanıldığını da ekleyelim) nikotin zehirlenmesi nöbetlerinin başlıca semptomları arasında gösteriliyor.

Yeni 2019 FDA Raporuna göre, 2010 ile 2019 Yılları arasında 18 yaşın altındaki “genç” ve “genç – yetişkinler” arasında 35 adet “nikotin zehirlenmesi” vakası tespit edilmiş. Yaklaşık 9 yıl içerisinde karşılaşılan bu 35 nöbet geçirme vakasının çoğunlukla “aşırı miktarda nikotin soluma” sorunundan kaynaklandığından şüpheleniliyor. Her ne kadar şikayet ve belirtilere neden olan şeyin tam olarak elektronik sigara olduğu bilinmiyor olsa da, baş şüpheli konumunda bu yeni trend bulunuyor.

Elektronik Sigara Nikotin Zehirlenmesine Neden Olur Mu?

Nikotin zehirlenmesi, elektronik sigara ürünlerinin bilinçsiz olarak kullanılması sonucunda gerçekleşebilir. E-likit içeriklerini içmek, likitlerin deri ile teması ve aşırı elektronik sigara kullanımı (özellikle de yüksek nikotin içeren pod e-sigara cihazlarının likitleri) nikotin zehirlenmesine neden olabilir.

Ancak 2019 Tarihli yeni FDA Elektronik Sigara Raporu ile ilgili birkaç soru işareti var. FDA Komisyon üyesi Scott Gottlieb, büyük miktarda nikotin solunmasının “nikotin zehirlenmesi” sonucunu meydana getirebileceğini söylüyor. Yine Boston Brigham Kadın Hastanesi toksikoloji çalışanı olan Peter Chai, nöbetlere neden olan şeyin yüksek nikotin olduğunu belirtiyor. 2010 – 2019 Yılları arasında gerçekleşen nikotin zehirlenmesi nöbetleri için farklı sonuçlar öne sürenler de yok değil. Edward B. Boyer, Boston Brigham Kadın Hastanesinde Acil Tıp Doçenti olarak çalışıyor ve “vücudunuzda sigara içerek nöbetlere neden olacak kadar nikotin almak hemen hemen imkansız” açıklamasında bulunuyor. Ancak FDA Komisyon Üyesi Scott Gottlieb’ e göre elektronik sigara kullanımının nikotin zehirlenmesine neden olduğunu gösteren kesin verilere hala ulaşılabilmiş değil. FDA Komisyon Üyesi Gottlieb, açıklamasının devamında “E-sigaraların bu krizlere neden olduğunu kesin olarak söyleyemeyiz” diyor.

2010 – 2019 Yılları arasında rapor edilen 35 nöbet vakası, size az gibi görünse de toplum sağlığı için önemli bir sayı. Buna karşın, nedeni nikotin zehirlenmesi olduğu düşünülen belirtilerin gerçek nedeni meçhul.

Elektronik Sigara Hangi Durumlarda Nikotin Zehirlenmesine Neden Olur?

Aslında sadece elektronik sigara kullanmanın nikotin zehirlenmesine neden olmasını savunmak, biraz abartılı bir yaklaşım. Zira nikotin içeren sigara ve diğer ürünlerin de nikotin zehirlenmesine neden olması olası. Buna ek olarak, e-sigara kullanımının yasal olduğu yurt dışındaki ülkelerde e-likit ve elektronik sigara cihazı kutularının üstünde bu ürünlerin nikotin içeren ürünler olduğundan bahseden uyarı etiketleri de bulunuyor. Yani insanlar, elektronik sigara ürünlerini kullanmaya başladıktan itibaren, riskleri göze almış oluyorlar.

Dual Vaping olarak da bilinen; hem e-sigara hem de geleneksel sigara kullanımı da pek çok kullanıcı arasında yaygın. Bu durum, vücuda giren nikotin seviyesini arttırarak zehirlenme vakalarına neden olabiliyor.

Öncelikle elektronik sigara, sigaranın yerini alması için üretilmiştir. Aşırı ve bilinçsiz kullanım sadece nikotin zehirlenmesine değil; cihaz, coil ve atomizer gibi bileşenlerin de kısa zaman içerisinde yıpranmasına neden olur. Aynı şekilde e-likitler de nikotin içerirler. Ancak küçük çocuk veya ev hayvanlarının likiti direkt olarak içmemeleri için likit içerikleri çocuk kilidine sahiptir. Yani bugün sadece e-sigara değil, hemen her nikotin içeren ürünün bilinçsiz kullanımı nikotin zehirlenmesine neden olabilir. Üstelik e-sigara, sürekli ve yoğun miktarda kullanım için değil, sigaraya ihtiyaç duyulan anlarda daha az zararlı bir alternatif olarak satılır. Peki nikotin zehirlenmesi gerçekten ciddi bir sağlık sorunu mu?

Nikotin zehirlenmesi sonucunda taşikardi, soğuk terleme, kısmi felç, çarpıntı, mide bulanması ve baş dönmesi sorunları ile karşılaşılıyor. Kendisini “nöbet” olarak gösteren bu belirtilere nikotin sakızı, nikotin bandı kullanan ancak buna rağmen sigara kullanmaya devam eden kişilerde de zaman zaman rastlanıyor. Yani nikotin zehirlenmesi için “ciddi bir sağlık sorunu” yakıştırması yapmak yersiz. Elbette bu durum sadece yetişkinler için geçerli.

Elektronik Sigara Suçlu Mu?

Elektronik sigara suçlu olmasa da ülkemizdeki kötü niyetli satıcıların bu konuda sorumluluk sahibi oldukları kesin. Satışlar “ne kadar satarsam o kadar kâr” şeklinde değil, kişileri tütün ürünü bağımlılığından kurtarmak maksadı ile yapılırsa, insanlar nikotin zehirlenmesi ve diğer istenmeyen durumlara karşı hazırlıklı olabilirler. Üstelik günümüzde sahte e-likit, klon e-sigara satışı da bir hayli fazla. Bu da, elektronik sigara kullanımının haksız yere yargılanmasına neden oluyor.

Peki işini iyi yapan elektronik sigara satıcıları yok mu? Elbette var; www.blogvaper.com adresinden -sigarayı bırakmak için ve kullanımı abartmamak kaydıyla- orijinal elektronik sigara cihazlarına, premium likit içeriklerine, standart e-likit, coil ve atomizer tanklara ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here