2018 – 2023 Elektronik Sigara Piyasası Öngörüleri

0
2356

Yakınlarınız veya çevreniz sizin elektronik sigara alışkanlığınızı yadırgıyorlar mı? Sigara kullanmaya devam eden arkadaşlarınız veya akrabalarınız elektronik sigara için “geçici bir heves” veya “para tuzağı” yakıştırması mı yapıyorlar. O zaman onlara tekrar düşünmelerini söyleyin. Çünkü e sigara ve ilgili ürünlerin satışı, dünyanın pek çok yerinde yasal olduğundan ölçülebiliyor. Üstelik veriler, elektronik sigara pazarının sadece büyümekte olduğunu değil aynı zamanda son derece rekabetçi olduğunu gösteriyor. İşte uzmanların gözünden 2018 – 2023 elektronik sigara piyasası öngörüleri.

Dünya Elektronik Sigara Market Raporu Nasıl Hazırlanmış?

Öncelikle elektronik sigara kullanımına paralel olarak artık sektörün ciddi bir “endüstri” sayıldığını belirtmekle işe başlayalım. 2018 Yılından başlayarak önümüzdeki 4 – 5 sene içerisinde elektronik sigara endüstrisinin mevcut durumu ile ilgili hazırlanan rapor, pek çok e-sigara üreticisini mercek altına alıyor. Bunlar arasında; SMOK, Innokin, Shenzhen Smoore, Vaporcorp, Truvape gibi üreticiler var. Ancak raporda aynı zamanda geleneksel sigara üreticilerinin de sık sık adları geçiyor. Bu tütün üreticileri arasında Imperial Tobacco, Reyolds American, Japan Tobacco gibi isimler var.

Elbette elektronik sigara piyasası ile ilgili bir raporun içeriğinde tütün sigarası satışı da yapan firmaların olması şaşırtıcı değil. Bildiğiniz gibi elektronik sigara ve yan ürünlerinin potansiyelini gören Philip Morris gibi tütün sigarası satışının büyük oyuncuları, IQOS gibi elektronik sigara benzeri ürünleri piyasaya sürmüşlerdi. Günümüzde bir dönem satışı serbest olan Philip Morris imzalı IQOS elektronik sigara türevlerinin satışı artık yasak. Üstelik IQOS’ un elektronik sigara kadar işlevsel ve kullanıcı dostu olduğu da hala tartışılan bir konu olma özelliğini koruyor.

Rapor aralarında ABD, Avrupa Birliği Ülkeleri, Japonya, Çin, Hindistan ve Güneydoğu Asya Ülkelerinin de bulunduğu ülkelerinde gerçekleştirilmiş. Raporda pod mod elektronik sigara, vape pen gibi e-sigara cihazları gibi spesifik bir ayrıma gidilmemiş. Yani elektronik sigara modelleri raporda “ekranlı elektronik sigara” ve “ekransız elektronik sigara” olmak üzere iki ana sınıfta değerlendirilip inceleniyor.

Küresel Elektronik Sigara Pazarında Neler Oluyor?

Raporda, şu anda küresel pazarda elektronik sigara ile ilgili satış ve ekonomik işlemlerin 4.7 Milyar Dolar olduğu ve bu rakamın 2024 Yılında 15.6 Milyar Dolara ulaşacağını gösteriyor. Elbette ulaşılan rakamda e-sigara kadar, e-likit, likit yapımında kullanılan aromalar, propilen gliserol, vejeteryan gliserol gibi ürünlerinde payı büyük. Yani raporda küresel elektronik sigara pazarı ile ilgili rakamlar belirlenirken, e-sigara kullanımındaki yan ürünlerin satışları da değerlendiriliyor. Ancak raporun en çarpıcı noktalarından birisi de geleneksel tütün sigarası üreticilerindeki büyük oyuncuların e-sigara ilgisi.

Küresel Tütün Üreticileri Dikkatlerini E-Sigara Üzerinde Yoğunlaştırıyor

Yazımızın başında bunun ilk örneklerinden birisi olan Philip Morris’ in IQOS ürününden söz etmiştik. Ancak elektronik sigara pazarı günden güne daha rekabetçi ve sert olmaya başlıyor. Bugün Altria, Japan Tobacco, Imperial Tobacco ve Reynolds American gibi tütün endüstrisine yön veren firmaların çoğu elektronik sigara teknolojisi ile ilgili patentlere sahip olmaya çalışıyorlar. Bu da elektronik sigara pazarının önümüzdeki 2024 Yılına kadar ne denli büyüyeceğinin önemli bir kanıtı niteliğinde. Tütün üreticileri özellikle 2012 Yılından itibaren e-sigara ve bağlı ürünlerle ilgili pek çok patent başvurusunda bulundular. Hatta kimi geleneksel sigara ve tütün ürünü üreten firma, e-sigara firmaları ile ortaklıklar geliştirmeye çalıştı.

Tütün Sigarası Tarih Olabilir!

Tütün sigarası, gelecekte tamamen tarihe karışabilir. Çünkü elektronik sigara, sigara kullanıcılarının temel bir ihtiyacına sesleniyor: nikotin. Üstelik e-sigara, bunu sigaradan çok daha sağlıklı bir şekilde yapıyor. Üstelik geride bıraktığımız birkaç yıl içerisinde elektronik sigara modellerinin çok fazla çeşitlendiğine şahit olduk.

Bugün, piyasada çok daha ufak ve daha az enerji harcayan “pod mod elektronik sigara” cihazlarının giderek daha büyük ve hantal mod cihazların yerini aldığı zaten biliniyor.

Yoğun buhar isteyenlerin kullandıkları ve elektronik nargile olarak da bilinen mod elektronik sigara modelleri, küçük ve işlevsel box mod cihazlar, kibar ve hafif vape – pen çeşitleri… Son olarak pod mod elektronik sigara modellerinin tartışmasız üstünlüğü ile geleneksel tütün sigarası tarih olabilir. Tabii aynı durum elektronik sigara için de geçerli. Eğer insanlar gelecekte nikotin ihtiyacını karşılayan daha sağlıklı bir yöntem bulurlarsa, e-sigara da tarihe karışabilir. Bu arada elektronik sigara kullanmanın tamamen sağlıklı olmadığının da bir kez daha altını çizelim.

Küresel E-Sigara Pazarı Raporunda Başka Neler Var?

Aslında rapor Türkiye’ yi ilgilendirmese de, araştırma yapılan ülkeler listesinde bizim de ülkemiz bulunuyor. Rapor daha çok e-sigara endüstrisinin gidişatı, kimler tarafından tercih edildiği, hangi ülkelerde daha çok satıldığı gibi sorulara cevap arıyor. Ülkemizde e-sigara ve yan ürünlerinin satışı ile ilgili kanuni sınırlamalar olduğu için, verilerin netliği ve doğruluğu tartışmaya açık. Rapor, ABD Teksas’ da bulunan bir piyasa araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilmiş.

Ülkemizde Elektronik Sigara Pazarı

Kanuni sınırlamalara tabii tutulan elektronik sigara için bir şeyler söylemek zor. Buna karşın, Türkiye’ de de elektronik sigara satışlarının arttığını söyleyebiliriz. Ancak bu ürünler genellikle denetlenmeyen kötü niyetli kişilerce satıldıkları için pek çok tüketici mağdur oluyor. Mağdurların arasında bilinçsiz e-sigara tercihi yaptırılanlar, yanlış bilgilendirilenler, 18 yaş altındaki gençler, dolandırılanlar ve sahte ürün kullanmak zorunda kalan kişiler var. Daha da üzücü olan, tek dertleri sigarayı bırakmak olan ve yüksek fiyatlarına rağmen elektronik sigara kullanmak isteyen insanların haklarını sadece şikayet yönetimi sitelerinde ve sosyal medyada duyurabiliyor olmaları.

Türkiye’ de elektronik sigara ve ilgili ürünler sadece çeşitli sitelerden ve sosyal medya kanallarından satılabiliyor. Ancak hukuki yaptırımlar, elektronik sigara kullanımını engellemediği gibi, fiyat artışlarındaki en önemli faktörlerden birisi.

Yani ülkemizde tüketiciler, e-sigara cihazlarını zaten yüksek fiyattan tedarik edebiliyorlar. Dolandırıldıklarında, ürünleri sahte çıktığında veya 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere satış yapıldığında başvurabilecekleri adli bir merci yok. Tüm bunlar, ülkemizde elektronik sigara kullanımı ile ilgili aksayan noktalar. Ancak her sektörde olduğu gibi, bu tip problemler yaşamayacağınız tedarikçiler de yok değil.

Ülkemizdeki Güvenilir E-Sigara Tedarikçileri

Türkiye’ de e-sigara almak, kullanmak ve ihtiyaçlarınızı gidermek zor. Bunun için internet samanlığında iğne aramanıza veya kulaktan dolma tavsiyelerle yola çıkmanıza gerek yok. Eğer siz de sigarayı bırakmak ve daha sağlıklı bir hayata başlamak isterseniz, www.elektronikbuhar1.com adresinden orijinal e-sigara, e-likit, premium likit, atomizer tank, coil gibi ürünlere hesaplı fiyatlarla ulaşabilirsiniz. Son yıllardaki trendlere uygun olarak ithal e-likit ürünlerine de online mağaza üzerinden ulaşabilirsiniz.

Eğer e-sigara dünyasına yabancıysanız, bloğumuzu takip ederek elektronik sigara kullanımı ile ilgili kafanızdaki sorulara cevaplar da bulabilirsiniz. Elektronik sigara satışlarının ülkemizdeki hukuki statüsünün değişmesi dileğiyle hepinize sigara dumansız sağlıklı günler diliyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here